• 10ο Καρδαριτσιώτικο Αντάμωμα - Καρδαρίτσι

    Στην σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε νέα του Καρδαριτσίου όπως αυτά δημοσιεύτηκαν το 2018.Τα νέα μας


Νέα Απριλίου 2018

Μεγάλη ήταν και φέτος το Πάσχα η προσέλευση των πατριωτών στο αγαπημένο μας χωριό. Τα σπίτια άρχισαν να ανοίγουν από Μεγάλη Τρίτη σχεδόν. Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι στολίστηκε και φέτος ο Επιτάφιος μας σύμφωνα με το Καρδαριτσιώτικο έθιμο.
Τον στολισμό επιμελήθηκαν οι εξής: Σοφία Τσίκα, Βάσω Αργυροπούλου, Ελένη Ζαφειροπούλου (σύζυγος Γιάννη Ζαφειρόπουλου), Σοφία (σύζυγος Βασίλη Μαρκόπουλου ), Τάσος και Ξένια Ντίνου, Νικόλαος Ουζούνης, Γιωργάκης Παναγόπουλος και Κωνσταντίνος Τζερβάκης. Τα λουλούδια του επιταφίου ήταν δωρεά του Αναγνωστόπουλου Λάκη εις μνήμη του πατέρα του Νικολάου Παναγόπουλου. Ακολούθησε η περιφορά του επιταφίου γύρω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και όχι γύρω από το χωριό λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Την Δευτέρα του Πάσχα τελέστηκε Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου για την εορτή του στις 23 Απριλίου. Παρουσία σχεδόν όλων των πατριωτών προσφέρθηκαν από το σύλλογο τσουρέκια και αναψυκτικά και έγινε και το έθιμο της κουλούρας. Στον αγώνα δρόμου τερμάτισαν με την εξής σειρά: 1ος Δημήτριος Γ. Τσίκας, 2ος Γεώργιος Ν. Παναγόπουλος, 3η Παναγιώτα Γ. Τσίκα, 4ος Βασίλης Ι. Παρασκευόπουλος, 5ος Κωνσταντίνος Τζερβάκης. Σε όλους τους διαγωνιζόμενους δόθηκε χρηματικό έπαθλο.
Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας έγινε λαχειοφόρος αγορά με έπαθλο ένα αρνάκι, προσφορά του Γεωργίου Δ. Τσίκα, για την ενίσχυση των έργων στους ιερούς ναούς μας.
Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε υγεία. Νικήτρια της κλήρωσης αναδείχθηκε η Θοδώρα Μητσιοπούλου. Τέλος έγινε μια ανώνυμη προσφορά από έναν παρευρισκόμενο φίλο εκτός χωριού για την επισκευή των ζημιών στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Προσφέρει τα υλικά για την επισκευή της σκεπής. Ο Άγιος να τον έχει πάντα καλά.


Νέα Μαρτίου 2018

Εντυπωσιακή ήταν για ακόμα μια φορά η προσέλευση του κόσμου στην ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 04 Μαρτίου στο κοσμικό κέντρο ‘Ο Ελατος’ στην Χασιά. Παρόλο τα πένθη που υπήρχαν και τις ακυρώσεις τελευταίας στιγμής, 280 πατριώτες και φίλοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέθεσαν ένα ακόμα απίστευτο σκηνικό με πολύ κέφι και χορό. Ενδεικτικό του κεφιού ήταν ότι η πίστα δεν άδειασε ποτέ μέχρι αργά το βράδυ που τελείωσε ο χορός.
Στην ορχήστρα ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Δουρίδας με το κλαρίνο του έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και συνόδευσε τέλεια το αηδόνι της Πελοποννήσου τον Γιώργο Μπέκιο που βρισκόταν στο τραγούδι και την κόρη του Δήμητρα Μπέκιου. Τιμητική εμφάνιση στο τραγούδι έκανε και ο συμπατριώτης μας Αντώνης Ζαφειρόπουλος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου. Αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τους ευχαρίστησε για την συνεχή στήριξη και παρουσία τους στους χορούς του συλλόγου τόσα χρόνια και ευχαρίστησε επίσης θερμά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την τεράστια προσπάθεια τους. Στην συνέχεια ανακοινώθηκαν τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο χωριό και είναι η κατασκευή παιδικής χαράς και ξενώνα στο οίκημα δίπλα στο σχολείο. Τέλος ευχαρίστησε τους δωροθέτες της λαχειοφόρου αγοράς για τα δώρα και τις χορηγίες τους και βράβευσε τους επιτυχόντες νέους σε ΤΕΙ και ΑΕΙ δίνοντας τους έναν πάπυρο και εικόνα του πολιούχου μας, Αγίου Νικολάου.
Δωροθέτες: Άκουρος Τρύφωνας, Ρετούλης Κων/νος και Άρης, Τσιουμπρής Χαράλαμπος, Βασιλική Κούτρα, Τσιουμπρής Κωνσταντίνος, Αναγνωστόπουλος Νικόλαος, Νικολόπουλος Γιώργος, Παναγόπουλος Περικλής, Τσίτουρας Ιωάννης, Καγιούλης Σταύρος, Δουρίδας Γιώργος, Αφοί Γιαννακόπουλοι, Δέδε Ευθυμία, Ασπρούδης, Travel Time.
Επιτυχόντες: Αναστασία Τύρου του θεοδώρου – Πληροφορική Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γεώργιος Παρασκευόπουλος του Ανδρέα – Τοπογράφος Μηχανικός Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Δουρίδα του Γεωργίου – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χαρίλαος Μητσιόπουλος του Κωνσταντίνου – Βιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τζωρτζίνα Γιαννακοπούλου του Χρήστου – Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το συμβούλιο να ανοίγει το χορό και το κέφι με τον χορό να σταματάει αργά το βράδυ. Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και ακόμα περισσότεροι.

Νέα Φεβρουαρίου 2018

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ο σύλλογος έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα προς τιμή των μόνιμων κατοίκων του χωριού.. Η γιορτή έγινε στο καφενείο της Βαγγελιώς που είχε γεμίσει ασφυκτικά από 50 και πλέον άτομα. Παραβρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού καθώς και πλήθος επισκεπτών από Αθήνα. Τα ποτά που καταναλώθηκαν ήταν προσφορά του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της ίδιας μέρας είχε γίνει Θεία Λειτουργία όπου κοινώνησαν οι λιλιπούτειοι καρναβαλιστές μας.
Για την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 προγραμματίστηκε η ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου μας στην Χασιά στο κέντρο Έλατος λεωφόρος Φυλής 2. Στην ορχήστρα θα βρίσκεται ο με το κλαρίνο του ο Κωνσταντίνος Δουρίδας και στο τραγούδι ο Γιώργος Μπέκιος.
Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όποιος γνωρίζει τυχόν επιτυχόντες να επικοινωνήσει με τα μέλη του συλλόγου να δηλωθούν τα στοιχεία..

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του στο ξενοδοχείο Oscar. Η αίθουσα από νωρίς γέμισε ασφυκτικά με 110 και πλέον πατριώτες που ήρθαν να ανταλλάξουμε ευχές και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα κάλαντα του συλλόγου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό οι τρεις βουλευτές Αρκαδίας: Παπαηλίου Γιώργος, Βλάσσης Κωνσταντίνος και Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, η υποψήφια βουλευτής Τατούλη Εύη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κούλης Στάθης, η πρόεδρος του πολυσυλλόγου Παπαγιάννη Ελένη και ο εκδότης της εφημερίδας Γορτυνίας Καλύβας Κωνσταντίνος.
Η εκδήλωση άνοιξε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον πάτερ Λεωνίδα ο οποίος είναι από το Βελημάχι και είναι και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου Βελημαχιτών. Στη συνέχεια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μαζί με όλα τα μικρά παιδιά που βρισκόντουσαν στην εκδήλωση έψαλλαν τα κάλαντα του συλλόγου, τα οποία να υπενθυμίσουμε πως είναι γραμμένα το 1988 από το τότε διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον αείμνηστο Δεμίρη Θεόδωρο. Αφού μοιράστηκε η πίτα ο πρόεδρος του συλλόγου Μηλιώνης Μιχάλης απεύθυνε με την σειρά του χαιρετισμό και αφού ευχαρίστησε τους πατριώτες που τίμησαν και αυτή την εκδήλωση του συλλόγου, αναφέρθηκε στα έργα που έκανε ο σύλλογος στο χωριό μέσα στην χρονιά: μόνωση και πλακόστρωση κεντρικής πλατείας, βάψιμο της αίθουσας και αντικατάσταση της παλιάς σιδερένιας πόρτας με νέα αλουμινένια.
Επίσης τέθηκε και ο νέος μεγάλος στόχος του συλλόγου, που για φέτος είναι να ξεκινήσει η δημιουργία ξενώνα στο Καρδαρίτσι και η μετατροπή του σχολείου σε πολιτιστικό μουσείο. Γι αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που θ’ αλλάξει ριζικά το χωριό μας, χρειάζεται η οικονομική βοήθεια όλων ώστε να μπορέσουν να μπουν φέτος οι θεμέλιοι λίθοι. Το φλουρί της βασιλόπιτας που έδινε στον τυχερό μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, κέρδισε φέτος ο Γιάννης Μουρούτης. Ευχόμαστε πάντα υγεία και ο Άγιος Νικόλαος να τον φυλάει.

Την τελευταία Κυριακή των αποκριών 18 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την κοπή πρωτοχρονιάτικης (και αποκριάτικης) βασιλόπιτας στο Καρδαρίτσι, θέλοντας έτσι να τιμήσει τους μόνιμους κατοίκους του χωριού. Σχετική ενημέρωση και λεπτομέρειες θα υπάρχουν στο site του συλλόγου και στο facebook τις επόμενες μέρες.

Για την Κυριακή 04 Μαρτίου και ώρα 13:00 το μεσημέρι προγραμματίστηκε η ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου στην Χασιά στο κέντρο Έλατος. Στην ορχήστρα θα βρίσκεται ο Κώστας Δουρίδας με το κλαρίνο του και στο τραγούδι ο Γιώργος Μπέκιος. Σχετική ενημέρωση θα υπάρχει και με την αποστολή γραμμάτων μέσω ΕΛΤΑ.

Απεβίωσε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου2017 ο συμπατριώτης μας Σταθόπουλος Αθανάσιος ετών 92. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα την Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.Ο καιρός